Overslaan en naar de inhoud gaan

10 CV tips om sneller aangenomen te worden

CV_image

Een curriculum vitae, vaak afgekort tot CV, maken lijkt misschien een van de meest uitdagende taken voor je carrièrestart, maar geen zorgen, met de juiste tips wordt het een stuk eenvoudiger. In deze blog delen we een waardevolle informatie en praktische tips voor een goed CV, zodat jij opvalt bij potentiële werkgevers.

Visuele presentatie

Naast de inhoud is de visuele presentatie van je CV cruciaal voor het maken van een goede indruk. Het is belangrijk om consistentie te bewaren door één lettertype te gebruiken en duidelijke koppen en subkoppen te hanteren. Zorg ook voor overzichtelijkheid door voldoende witruimte te gebruiken, wat helpt om de tekst leesbaar te houden. Wat betreft de lengte van je CV: idealiter past deze op één, maar maximaal twee A4-pagina's.

 

De basis: structuur en inhoud

Zorg ervoor dat je contactinformatie duidelijk en zichtbaar is. Schrijf een korte, krachtige professionele samenvatting die je vaardigheden en doelen benadrukt. Vermeld relevante werkervaring en academische prestaties, en gebruik actieve werkwoorden om je verantwoordelijkheden en successen te beschrijven. Specificeer de vaardigheden die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert.

Visuele impact en professionele uitstraling

Zorg voor een consistent lettertype en duidelijke koppen. Gebruik voldoende witruimte voor betere leesbaarheid en houd je CV beknopt tot maximaal twee A4-pagina’s. Overweeg een professionele foto toe te voegen, afhankelijk van de sector en de vacaturevereisten.

 

Aanpassen en optimaliseren

Pas je CV aan elke sollicitatie aan door de meest relevante ervaringen en vaardigheden te benadrukken. Gebruik specifieke resultaten en cijfers om je prestaties te onderstrepen. Controleer je taalgebruik op grammatica en spelling, en laat je CV nakijken door een ander.

 

Wat te vermijden

Bij het opstellen van je CV is het belangrijk om terughoudend te zijn met het delen van te persoonlijke informatie, zoals je geboortedatum, burgerlijke staat of religieuze voorkeuren, tenzij dit expliciet wordt gevraagd door de werkgever. Zorg ervoor dat je alleen informatie opneemt die relevant is voor de functie waarop je solliciteert, om je professionaliteit te waarborgen. Overweeg bovendien de privacy van je referenties door hun contactgegevens niet zonder voorafgaande toestemming te delen.

 

Overzicht van belangrijke tips

Bij het opstellen van een effectief CV is het belangrijk om niet alleen je ervaring en vaardigheden goed weer te geven, maar ook om strategisch na te denken over wat je opneemt en hoe je het presenteert. Hieronder volgt een reeks praktische tips die je kunnen helpen om je CV te optimaliseren en je kansen op een sollicitatiegesprek te vergroten:

 

1. Begin met een sterke persoonlijke samenvatting

Jouw persoonlijke samenvatting is het eerste wat werkgevers zullen zien. Zorg dat deze kort en krachtig is. Beschrijf wie je bent, wat je kunt, en wat je ambities zijn. Dit is je kans om een goede eerste indruk te maken.

 

2. Maak je ervaring relevant

Pas je CV aan voor elke sollicitatie. Benadruk de ervaring en vaardigheden die het meest relevant zijn voor de positie waarop je solliciteert. Dit toont aan dat je hebt nagedacht over hoe je kunt bijdragen aan het bedrijf.

 

3. Gebruik actieve werkwoorden

Maak je werkervaring levendig met actieve werkwoorden zoals "georganiseerd", "geleid", "ontwikkeld", en "verbeterd". Dit helpt om je prestaties en invloed in eerdere rollen duidelijk te maken.

 

4. Wees specifiek met cijfers en resultaten

Wanneer je je prestaties beschrijft, probeer dan waar mogelijk cijfers te gebruiken om je successen te onderbouwen. Bijvoorbeeld: "Verhoogde teamproductiviteit met 20% door het implementeren van een nieuw systeem."

 

5. Onderwijs en certificaten

Vermeld je opleiding, belangrijke cursussen, en eventuele certificaten die je hebt behaald. Vooral als je nog aan het begin van je carrière staat, kan je opleidingsachtergrond een grote rol spelen.

 

6. Professioneel design

Zorg dat je CV er professioneel uitziet. Gebruik een duidelijk, leesbaar lettertype en voldoende witruimte om het leesbaar te houden. Vermijd overmatig gebruik van kleuren en grafische elementen.

 

7. Voeg een professionele foto toe (indien gepast)

De grote vraag of je wel of geen foto op je CV moet plaatsen, hangt vaak af van de sector waarin je solliciteert. Het is aan te raden om een recente, professionele foto te kiezen waarop je vriendelijk en toegankelijk overkomt. Dit zorgt voor een professioneel beeld. Voeg een foto toe als dit gebruikelijk is in je vakgebied of wanneer de vacature hier specifiek om vraagt, omdat dit de relevantie van je sollicitatie kan verhogen.

 

8. Taal en grammatica

Zorg voor correct taalgebruik en geen spelfouten. Laat iemand anders je CV controleren om fouten te voorkomen, en zorg dat je stijl en opmaak consequent zijn om professioneel over te komen.

 

9. Houd het beknopt

Idealiter zou je CV niet langer moeten zijn dan twee pagina’s. Wees beknopt in je beschrijvingen zonder belangrijke details weg te laten. Focus op relevante ervaringen en vaardigheden die direct aansluiten bij de functie waarvoor je solliciteert. Vermijd lange opsommingen en irrelevante informatie.

 

10. Pas op met persoonlijke informatie

Vermijd het vermelden van te persoonlijke informatie zoals je geboortedatum, burgerlijke staat, of religieuze voorkeuren, tenzij dit expliciet wordt gevraagd. Dit helpt om onbedoelde vooroordelen bij de selectie te voorkomen en houdt de focus op je vaardigheden en ervaringen. Zorg ervoor dat je contactinformatie beperkt blijft tot je telefoonnummer en e-mailadres. Voeg alleen persoonlijke interesses toe als ze relevant zijn voor de baan en waarde kunnen toevoegen aan je sollicitatie.

 

Afsluiting en oproep tot actie

Met deze tips voor het maken van een CV ben je goed voorbereid om een CV te creëren dat jouw kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. Vergeet niet om je CV regelmatig bij te werken met nieuwe ervaringen en vaardigheden. Het volgen van deze tips helpt je bij het samenstellen van een CV dat je kansen op het vinden van een geweldige baan verbetert. Onthoud dat een goed CV de deur opent naar een sollicitatiegesprek; besteed er daarom voldoende aandacht aan!

 

Voor meer tips over hoe je jouw CV kunt optimaliseren voor traineeships of inhousedagen, bekijk ons stappenplan en voorbeeld voor 2024 op onze blog.