Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe schrijf je het dankwoord uitgebreider?

Hoe schrijf je het dankwoord uitgebreider?

Super bezig, je bent bij het dankwoord uitgekomen! Dit kan betekenen dat je de rest al af hebt en bezig bent met het zetten van puntjes op de i. Of simpelweg alvast vooruit aan het kijken ben, netjes! De naam verklapt het idee erachter, maar hoe schrijf je een dankwoord en wat is belangrijk? Daar vertellen we je graag meer over!

Allereerst wat is een dankwoord?

Het dankwoord is een stuk tekst van maximaal één halve pagina dat speciaal toegewijd is aan het bedanken van participanten aan jouw scriptieproces. Denk hierbij aan docenten, begeleiders, respondenten, maar ook de personen die tot jouw mentale steun dienden tijdens dit proces. De toon van dit onderdeel is informeel, maar wel nog steeds professioneel. Klinkt dit bekend in de oren en heb je dit onderdeel al toegevoegd in je voorwoord? Lees dan alsnog verder!

Voorwoord vs dankwoord

Mocht je ook het artikel hebben gelezen over het schrijven van een voorwoord voor een scriptie heb je vast ook iets zien staan over een dankwoord. Het is namelijk zo dat ook in het voorwoord het dankwoord benoemd kan worden. Maar wanneer zet je het dankwoord in het voorwoord en wanneer maak je een apart dankwoord? Dat doe je wanneer je meer dan zeven personen wilt bedanken. Doordat het meerdere personen betreft is het netter en overzichtelijker om een apart onderdeel toe te voegen.

Echter is het ook veelvoorkomend dat het dankwoord een apart onderdeel betreft bij grotere scripties, zoals dissertaties en proefschriften. Deze soort scripties komen minder snel voor bij normale bachelor- of masterscripties. Echter is het zeker wel verstandig om dit in gedachten te houden.

Wat kan wel en wat kan niet?

Dit is helemaal aan jou! Dit is het gedeelte waar jij je dank kwijt kunt en dit is natuurlijk gebaseerd op jouw mening en ervaringen. Ga hierbij dan ook zeker niet humor of persoonlijke uitspraken uit de weg als deze onderdeel waren van jouw mentale support.

Uiteraard moet je wel oplettend zijn dat je geen privé zaken/opmerkingen gaat benoemen die ten last zullen vallen voor een ander en zal je moeten overwegen wat professioneel is. Wat voor jou normaal kan zijn, kan voor een ander heel anders zijn.

Aan de slag!

Nu je het laatste ook bijna hebt gehad zit het er bijna helemaal op. Wij van Moongro wensen jou nog veel succes verder en vergeet ook zeker niet je scriptie op te geven voor een wedstrijd waarbij mooie geldprijzen te winnen zijn. Check ons overzicht hiervoor om te zien welke wedstrijd het beste aansluit aan jouw scriptie!

Scriptie nu af, maar toch nog even nalopen? Lees dan [hier] de tips die je absoluut niet mag overslaan! Alvast verdiepen in wat je na je scriptie kunt gaan doen? Klik dan [hier]2 voor inspirerende ervaringsverhalen!

MNG Scriptie articles