Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat - Junior Adviseur Scheepvaart en Goederenvervoermodellen

Deadline: 15-05-2024 12:00:00
Niveau
WO
Richting
Per maand
€3662 -€5586

Moet er een extra sluiskolk komen om het toekomstige scheepvaartverkeer te kunnen verwerken? In welke modaliteiten moet geïnvesteerd worden voor een zo soepel en robuust mogelijke afwikkeling van het goederenvervoer? Dit zijn ingrijpende beslissingen die de overheid alleen kan nemen op basis van de juiste informatie. Daarom gebruikt Rijkswaterstaat modellen die het vervoer, verkeeren de effecten op bereikbaarheid, economie en milieu inzichtelijk maken. Als adviseur houd jij samen met je collega’s onze modellen voor scheepvaart en goederenvervoer in optimale staat en zorg je voor actuele prognoses. Interesse? Lees dan snel verder!
 

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

De afdeling Modellen en Applicaties beheert verschillende modellen, waaronder de modellen voor de scheepvaart en goederenvervoer. Adviseren over en werken aan de doorontwikkeling en het onderhoud van deze modellen en applicaties zijn belangrijke onderdelen van jouw verantwoordelijkheden. Daarnaast stel je prognoses op, adviseer je bij toepassing van de modellen en toets je de aanpak en resultaten van modelstudies uitgevoerd door marktpartijen. In sommige gevallen werk je ook zelf met de modellen, bijvoorbeeld om prognoses te maken van de verkeersafwikkeling bij sluizen.

De klanten voor wie je deze werkzaamheden uitvoert zijn vooral de diverse onderdelen van Rijkswaterstaat en de beleidsdirecties van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW). De prognoses en modellen worden op tal van terreinen gebruikt om inzicht te krijgen in de toekomstige vervoersstromen en verkeersafwikkeling en de daaruit volgende opgaven, alsmede in de effectiviteit van mogelijke maatregelen om die opgaven het hoofd te bieden.

Je analyseert en interpreteert modelresultaten en meetgegevens. Daarbij identificeer je zelf ontwikkelopgaven om bepaalde modelonderdelen op het gewenste kwaliteitsniveau te brengen, mogelijk gebaseerd op nieuwe wetenschappelijke inzichten of praktijkontwikkelingen. Je zet opdrachten uit in de markt of bij kennisinstellingen om de programmering te realiseren

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Je haalt er energie uit om actief de samenwerking op te zoeken. Je hebt daarbij regelmatig overleg met collega's van regionale Rijkswaterstaat-onderdelen en samenwerkingspartners zoals het Havenbedrijf van Rotterdam, het CBS en andere overheden en kennisinstituten zoals Marin. Ook werk je nauw samen met andere specialisten van de afdeling Modellen en Applicaties. Je bent daarbij onderdeel van twee teams, namelijk team goederenvervoer en scheepvaart. Je vormt de verbinding tussen deze teams door relevante informatie over projecten te delen en door de aansluiting tussen de verschillende modellen in de gaten te houden.

Je haalt er energie uit om kleinere onderzoeks- en ontwikkelprojecten uit te zetten. Hierbij maak je heldere afspraken maakt over de aanlevering van gegevens en producten en de kwaliteit van de opgeleverde resultaten bewaakt.

Als adviseur speel je een cruciale rol bij projectmatige toepassingen van de modellen en communiceer je effectief over de modelresultaten, waarbij je nauwlettend let op hun toepassingsbereik. Ook toets je de aanpak en resultaten van modelstudies uitgevoerd door marktpartijen.

Je bent niet alleen betrokken bij advisering, maar werkt in sommige gevallen ook zelf met de modellen. Je haalt er energie uit om actief klanten benaderen, hun behoeften inventariseren en deze vertalen naar functionele eisen voor de modellen. Op deze manier draag je bij aan de bereikbaarheid en leefbaarheid van Nederland.

Wat wij aan jou waarderen

We zijn blij met jouw praktische instelling en de manier waarop je de soms ingewikkelde modeluitkomsten voor de gebruiker duidelijk kunt uitleggen. Je weet gebruikers de juiste informatie te verstrekken, maar geeft ook duidelijk aan wat er wel en niet kan met de betreffende informatie. Je hebt een flexibele houding waarbij je goed kunt plannen en organiseren. Samenwerken gaat je goed af.

Je hebt kennis van het praktische werkveld, en weet deze te vertalen naar de modellen. Hierdoor kun je zowel specificaties opstellen voor verbeteringen, als uitkomsten van de modellen verklaren.

Je hebt daarbij affiniteit met scheepvaart en goederenvervoer. Je hebt voorkeur ervaring met projectmatig werken en projectleiding, want dat help jou om het overzicht te behouden. Je bij voorkeur ervaring met advisering binnen een overheidsorganisatie of met de beleidsvoorbereiding.

Meer weten?
Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Wil je eerst inhoudelijk meer weten over de functie? Of over de sfeer binnen het team of de afdeling? Bel dan vrijblijvend met Margriet Kruiderink, afdelingshoofd Modellen en Applicaties, via 06-51990538, Monique van den Berg, adviseur, via 06-31011507. Zij vertellen jou graag meer!

Functie-eisen
 • je hebt een wo-master in wiskunde, civiele techniek, planologie, technische bestuurskunde, econometrie of een andere relevante richting
 • je hebt kennis van verkeers- en vervoermodellering
 • je hebt enige kennis van of ervaring met scheepvaart en goederenvervoer
 • je hebt basiskennis van infrastructuurplanning en (vervoers)economie
 • je kunt modelresultaten op een duidelijke manier presenteren en adviseren over mogelijke toepassingen
Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau Schaal 11
Salaris Min €3662 - Max €5586 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 32
Maximaal aantal uur per week 36

Wat kan en mag je verwachten als je gaat werken bij 1 van de grootste werkgevers van Nederland? Veelzijdig werk en heel diverse banen en de belofte dat jij meewerkt aan een beter Nederland. Je mag je welkom voelen binnen een unieke mix aan collega's. Natuurlijk kun je óók rekenen op goede arbeidsvoorwaarden:

 • 144 vakantie-uren per jaar o.b.v. 36 uur
 • mobiele telefoon en laptop
 • hybride werken met een thuiswerkvergoeding van € 2,35 per dag
 • € 750,- voor het inrichten van je thuiswerkplek of het verduurzamen van jouw woning
 • 100% OV-vergoeding met de 2e klas mobiliteitskaart, ook voor OV-fiets en Greenwheels
 • fietsreiskostenvergoeding van € 0,21 per kilometer
 • elke 5 jaar € 500,- om fiets(accessoires) aan te schaffen
 • voor je elektrische fiets kun je elke 3 jaar € 300,- gebruiken voor een nieuwe accu
 • Individueel Keuzebudget van 16,37 % van je salaris
 • trainingen, cursussen, opleidingen: van persoonlijk leiderschap tot certificeringen op je vakgebied
 • verlofregelingen per situatie, zoals zorgverlof, ouderschapsverlof, adoptieverlof en pleegzorgverlof
 • sportdagen met collega’s en een gezonde keuze in het bedrijfsrestaurant
Bijzonderheden
 • je standplaats is Rijswijk of Utrecht. Bij Rijkswaterstaat stimuleren we het hybride werken. Werk in overleg met je leidinggevende en collega’s vanuit huis of op kantoor wanneer je functie dit toe laat
 • de (online) selectiegesprekken vinden plaats op donderdag 23 mei of maandag 27 mei.
 • bij voldoende geschikte reacties kan de vacature eerder sluiten
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties kan deel uitmaken van het sollicitatieproces

Vragen?

Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.

Jouw toekomstige afdeling

Wil jij werken bij Rijkswaterstaat binnen Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)? Dit organisatieonderdeel is leidend in het denken over, en voorbereiden op, de grote transitievraagstukken, zoals klimaatadaptatie en circulariteit. WVL voorziet uitdagingen, kansen en mogelijkheden voor een toekomstbestendig Nederland door kennis te (laten) ontwikkelen, te beheren en te delen.

WVL werkt hierin nauw samen met kennisinstituten, decentrale overheden en marktpartijen uit binnen- en buitenland. Vaak gaat het om schaarse, heel specifieke, kennis zoals duurzame en slimme mobiliteit, een aanpak voor zwerfafval rondom en onze wegen en in onze wateren, en innovaties als een circulair viaduct. Ook wordt onderzocht hoe in tijden van droogte, water beter vast kan worden gehouden. Verder monitort en analyseert WVL verkeersongevallen en optimaliseert het de veiligheid op en rond de wegen voor mensen, dieren en natuur.

In totaal werken ruim 900 mensen binnen WVL, verspreid over vier directies: Bedrijfsvoering, Inkoop & Prestatiemanagement, Bereikbaarheid & Netwerkkwaliteit, Veiligheid & Water en Leefomgeving.

WVL - Modellen en Applicaties
Bij de afdeling Modellen en Applicaties vernieuwen, actualiseren en beheren we scheepvaart-, wegverkeers- en watermodellen en kennisrijke webapplicaties. We stellen via verschillende modellen prognoses op voor relevante zichtjaren en sociaaleconomische scenario’s. Daarnaast leveren we expertise en ontwikkelen we kaders die zorgen voor de juiste toepassing van modellen en applicaties. Ook adviseren we bij de toepassing van modellen voor beleid en uitvoering. Tot slot nemen we deel aan en ontwikkelen we allianties, zoals het Informatiehuis Water en het Nationaal Modellen- en Datacentrum.