Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijkswaterstaat

Adviseur omgeving

Deadline: 18-12-2023 12:00:00
Niveau
HBO
Richting

Werk samen met Rijkswaterstaat en maak het verschil in het complexe speelveld met weg- en watergebruikers, gemeenten, omwonenden, ingenieursbureaus, belangenorganisaties en bedrijven. Jouw expertise in omgevingsmanagement voor water- en wegenprojecten is waar we naar op zoek zijn. Doe mee en draag bij aan het creëren en behouden van overzicht voor alle partijen. Gun jezelf een baan met toekomst en solliciteer bij Rijkswaterstaat!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Elke dag ben je betrokken bij complexe infrastructurele projecten gericht op de instandhouding, het onderhouden of verbeteren van het (vaar)wegennetwerk of het watersysteem. Projecten zoals vervanging van de geluidsschermen op de A10het onderhoud van de kanaalbruggen en sluizenvervanging van de Haringvlietbrug of de aanleg van een onderwaterbos. Als adviseur omgeving werk je in de voorbereiding of uitvoering van projecten.

Een greep uit jouw werkzaamheden:

 • ophalen van de klanteisen bij belanghebbenden;
 • maken van stakeholderanalyses;
 • ontwerpen van de communicatieaanpak;
 • organiseren van informatieavonden voor omwonenden.

Moet er een omgevingsonderzoek worden uitgevoerd door een marktpartij? Dan benader je in overleg met de omgevingsmanager de juiste partners en zorg je dat zij de juiste producten opleveren. Ook leg en onderhoud je contact met stakeholders, zoals de gemeente, de provincie, Staatsbosbeheer en (vaar)weggebruikers.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Als adviseur omgeving help je bij het behouden van overzicht en inzicht in het complexe speelveld van de verschillende betrokken partijen. In samenwerking met je collega's denk je mee over de manier waarop en wanneer deze partijen kunnen participeren in de planvorming en realisatie van projecten. Ook speel jij een rol in de organisatie hiervan. Je bewaakt de processen en risico’s op het gebied van verkeersmanagement, communicatie en conditionering, zoals vergunningverlening.

Daarnaast maak je kennis met het voorbereiden van bestuurlijke overleggen en overeenkomsten. Afhankelijk van de complexiteit en de omvang ga je zelf in gesprek met stakeholders of ondersteun je de omgevingsmanager daarin. De ene keer praat je met een bestuurder, de andere keer zit je aan de keukentafel met een omwonende of sta je de voorzitter van de lokale werkgroep natuur te woord.
Hands-on werken daar beleef jij plezier aan. Je hebt oog voor zorgvuldige en tijdige communicatie, vaak in samenwerking met de communicatieadviseur. Je werkt mee aan diverse inhoudelijke producten die overeenkomsten en besluitvormingen ondersteunen. Denk hierbij aan onderzoeken naar kabels en leidingen, bodemkwaliteit, archeologie en niet-gesprongen explosieven, een bereikbaarheidsstrategie en een ruimtelijk inpassingsplan.

Wat wij aan jou waarderen
Je krijgt energie van het betrekken van de omgeving in onze projecten. Je denkt daarbij in mogelijkheden, je bent zorgvuldig, creatief en resultaatgericht. Samenwerken en netwerken gaan je makkelijk af en je voelt je thuis in een politieke en complexe omgeving. In jouw communicatie ben je helder en in jouw manier van werken ben je transparant.

Je houdt wel van een beetje reuring en dynamiek en je weet daarin hoofd- en bijzaken goed te onderscheiden. Je werkt proactief: door jouw contacten signaleer je tijdig mogelijke knelpunten en brengt deze in het omgevingsteam in. Je bent leergierig op je vakgebied en vindt het leuk om ook bij te dragen aan de ontwikkeling van de afdeling. Een technische achtergrond is niet nodig; wel heb je affiniteit met het werkveld van Rijkswaterstaat.

Nieuwsgierig geworden?
Wij hebben regelmatig vacatures voor deze functie, dus mocht je alvast willen kennismaken, bel of app met onze adviseur Werving en Selectie Dorien van Eijnsbergen via 06-20310069. Zij kijkt ernaar uit je te woord te staan!

En wil je meer weten over onze projecten en werkzaamheden?
Binnen Rijkswaterstaat werken we aan een grote diversiteit aan projecten. Lees meer over de bouw van een windpark of een zandsuppletie voor het in stand houden van de waterveiligheid van de zeewering (duin, strand en vooroever) of het onderhoud van onze stormvloedkeringentunnels of wegen.

Functie-eisen

 • je hebt minimaal een afgeronde hbo-opleiding, bijvoorbeeld richting bestuurskunde of communicatie;
 • je hebt ervaring met omgevingsmanagement of stakeholdermanagement, bijvoorbeeld bij een waterschap, provincie, gemeente, aannemer of andere relevante organisatie;
 • je hebt ervaring met het werken in samenwerkingsprojecten en met het organiseren van besluitvormingsprocessen, bij voorkeur in infrastructurele projecten.
Arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau Schalen 10, 11
Salaris Min €3045 - Max €5503 bruto per maand. Het genoemde salaris is gebaseerd op een volledige werkweek.
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op onbepaalde tijd
Minimaal aantal uur per week 32
Maximaal aantal uur per week 36

Rijkswaterstaat is een aantrekkelijke werkgever. Dit komt ook tot uiting in onze arbeidsvoorwaarden. Wat bieden wij jou?

 • een passend maandsalaris (fulltime is 36 uur per week);
 • diverse verlofregelingen en de mogelijkheid om meer of minder te werken;
 • hybride werken;
 • studiefaciliteiten en persoonlijke ontwikkeling.

Je kan je arbeidsvoorwaardenpakket gedeeltelijk zelf samenstellen door het Individuele Keuze Budget (IKB) Het IKB bestaat uit geld en uren. Je kan zelf kiezen wanneer je het geld uitbetaald wilt hebben. De IKB uren kan je opnemen, deels laten uitbetalen of opsparen voor later. Ook kan je het IKB inzetten voor fiscaal vriendelijke doelen.

Wij vinden het belangrijk dat je zowel op je werk als privé lekker in je vel zit. Bij ons kan je hybride werken als je functie dat toelaat. Je kan een thuisvergoeding ontvangen en er zijn voorzieningen voor het ergonomisch inrichten van je thuiswerkplek.

Bijzonderheden
 • wij zoeken regelmatig nieuwe collega's voor diverse regio's, onder andere in Utrecht, Arnhem, Haarlem, Den Bosch, Maastricht, Rotterdam en Middelburg. Ondanks dat we niet altijd vacatures hebben voor deze functie, zijn we wel geïnteresseerd in jouw kennis en kwaliteiten. Reageer dus vooral en dan komen we graag met je in contact voor een nadere kennismaking;
 • inschaling afhankelijk van kennis en ervaring;
 • een (online) voorselectietest of een assessment kan onderdeel zijn van het sollicitatieproces. Het maken van een casus en (online) screening, bijvoorbeeld via databanken, kan eveneens deel uitmaken van het sollicitatieproces. Het inwinnen van referenties maakt deel uit van het sollicitatieproces.

Solliciteren: eerst online, daarna op locatie
Heb je binnenkort je eerste kennismakings- of sollicitatiegesprek? Deze vindt bij voorkeur online plaats. Daarmee stimuleren wij ‘slim’ reizen. Zo dragen we bij aan minder druk op snelwegen en OV én minder CO2-uitstoot. Heb je toch liever een gesprek op een van onze kantoren? Laat het ons weten, dan kijken we natuurlijk wat mogelijk is.

Ben je toe aan het gesprek voor de 2e ronde of het arbeidsvoorwaardengesprek? Dan ontvangen wij je graag op locatie. Heb je dit gesprek liever online? De recruiter inventariseert wat jouw wensen zijn waarna een definitieve afspraak wordt gemaakt.

Vragen?
Heb je vragen over de sollicitatieprocedure? Neem dan contact op met onze recruiter of kijk op onze website voor meer informatie.