Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een focusgroep en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een focusgroep en wat zijn de voor- en nadelen?

Een focusgroep, ook wel een focusgroep-interview genoemd, is een kwalitatieve onderzoeksmethode, waarbij er een gesprek wordt gehouden tussen een groep mensen over een bepaald onderwerp. Hier wordt over gediscussieerd, met als doel tot resultaten komen.

Een focusgroep is dus een interview waaraan meerdere mensen tegelijk deelnemen. De interviewer stelt een vraag en anderen geven dan hun mening over dit onderwerp. Het doel hiervan is dus data verzamelen.

Hoe gebruik je een focusgroep als onderzoeksmethode voor je scriptie?

Met de focusgroep-interviews kun je vele interessante data verzamelen. Echter is het zo dat deze onderzoeksmethode niet voor iedereen geschikt is. Je hebt namelijk goede vaardigheden bezitten en veel over het onderwerp afweten. Een focusgroep is ideaal voor een scriptie als je hiervoor een uitgebreid onderzoek voor moet doen, als de kandidaten ook heel uitgebreid met elkaar discussiëren.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen

  • Je kunt er kwalitatieve data te verzamelen, omdat je meerdere kandidaten tegelijk onderzoekt.
  • Kandidaten zijn vaak kritisch op elkaar, waarmee ze vaak hun argumenten gebruiken voor hun standpunt, waardoor je ook op nieuwe inzichten komt.
  • Je kunt vaak meteen al vaststellen met welke punten mensen het eens zijn en met welke oneens.
  • Een focusgroep is over het algemeen niet duur en flexibel in te plannen.
  • Onderwerpen waarover vaak niet over gesproken wordt, komen vaker aanbod en helpen mensen elkaar om taboe-onderwerpen bespreekbaar te maken.

Nadelen

  • Er kunnen tijdens een focusgroep niet veel vragen worden gesteld, omdat je met meerdere mensen tegelijk over een onderwerp spreekt en iedereen zijn/haar mening geeft.
  • Zoals ik eerder benoemde is het belangrijk dat je tijdens een focusgroep echt goede expertise moet hebben over het desbetreffende onderwerp. Anders kan zo'n discussie snel ontsporen tot een discussie waar je niks aan hebt. 

Bekijk hier andere mogelijkheden voor het opstellen van een kwalitatieve onderzoek.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles