Overslaan en naar de inhoud gaan

Weet wat je waard bent

Onderhandelen foto

Voor veel starters op de arbeidsmarkt is het eng om te onderhandelen over het salaris. Bedenk je dan dat de werkgever het niet raar vind dat jij over je salaris begint. De werkgever gaat pas met een schuin oog kijken wanneer jij met absurde bedragen komt. Het vervelendste zou zijn dat je er later achter komt dat je onderbetaald wordt, dus start altijd het gesprek over je salaris. Belangrijk is dat je dit niet in het eerste gesprek al doet.

Als starter ben je dolblij wanneer je, je eerste baan hebt gevonden zeker als dat meteen na je afstuderen is. Je bent zo blij dat je het aanbod van je werkgever meteen accepteert. Je bent vol ongeloof over de drieduizend euro bruto die je gaat verdienen. Maar na een paar maanden hoor je dat een collega die op het zelfde moment is aangenomen zeshonderd euro meer verdiend per maand. Het begint aan je te knagen, maar je denk het is te laat, je bent te gretig geweest.

Uit zo’n ervaring weet je de volgende keer wel beter, je moet je goed voorbereiden voor je het gesprek over salaris aan gaat ook al heb je als starter niet de sterkste onderhandelingspositie.

De start

De meeste starters op de arbeidsmarkt vinden een baan door te reageren op een vacature op internet. In deze vacatures is het regelmatig niet duidelijk wat er mogelijk is op salarisgebied. Meestal worden termen als ‘marktconform salaris en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden’ of ‘ een aantrekkelijk salaris met variabele elementen’ gebruikt. Hier van wordt je niet meteen veel wijzer, behalve dat je er vanuit kan gaan dat het salaris onderhandelbaar is! Over het algemeen zijn het vaak commerciële en marktgerichte organisaties die deze termen in hun vacatures gebruiken om jou binnen te halen voor dat een concurrent dat doet. Want aantrekkelijk en marktconform klinkt toch wel goed.
Andere salaris beschrijvingen in vacatures zijn op basis van salaris schalen zoals ‘salaris schaal 7 maximaal €4685,-. Je kan verwachten dat je niet in de hoogste schaal begint, maar er zijn vele tussen stappen en je kan onderhandelen over wanneer je een of meerdere stappen omhoog gaat.

Wanneer jou een salaris aangeboden wordt tijdens je tweede of derde gesprek moet je wel weten wat het gemiddelde bruto-maandsalaris is voor die functie op jouw opleidingsniveau, anders kan je niet inschatten of het een goed-, hoog- of laag aanbod is. Op meerdere sites kan je opzoeken wat de verschillende schalen zijn in jouw functie. Bedenk wel dat het een gemiddelde is en niet een vaste bedrag wat elke werkgever aanbied.

Deze waarschuwingen kunnen jou behoeden voor een aantal blunders

- Kom niet met een absurd hoge salariseisen. Daarmee word je meteen een stuk minder waard.
- Maak geen grappen of sarcastische opmerkingen over een salarisaanbieding.
- Accepteer niet meteen het eerste aanbod. Denk er eerst over na, relativeer het.
- Blijf kalm als het de onderhandelingen niet soepel verlopen. Negatieve emoties werken averechts.
- Laat je niet intimideren door je werkgever.
- Wees niet ongeduldig, de tegenpartij moet net als jou wennen aan een voorstel.

Blog Categories: scriptie