Overslaan en naar de inhoud gaan
Wat is een IT Traineeship?

Wat is een IT traineeship?

Wat doet een IT specialist?

Een IT specialist (ook wel ICT specialist) houdt zich voornamelijk bezig met mogelijkheden tot verbeteringen binnen de ICT. Als IT specialist moet je problemen oplossen in de ICT-infrastructuur en de infrastructuuromgeving van de opdrachtgevers inrichten en herinrichten. Je speelt slim in op de technologische ontwikkelingen, toetst deze op relevantie en haalbaarheid en ondersteunt de functioneel beheerders zodat de ICT-diensten optimaal aansluiten bij de werkzaamheden van het bedrijf.

Werkzaamheden IT Specialist

Als IT specialist neem je opdrachten aan van opdrachtgevers, maar je geeft ook advies aan klanten over de te nemen stappen binnen de ICT. Je moet je kunnen vertalen op het niveau van de klant, je moet er dus rekening mee houden dat de klanten in jouw ogen waarschijnlijk weinig verstand hebben van ICT.

Omdat je steeds verschillende opdrachten krijgt, heb je als ICT-specialist veel variatie in je werk. Je moet hiervoor wel stressbestendig zijn, omdat de ene opdracht meer tijd vereist dan de andere. Taken die je als IT Specialist kunt verwachten zijn onder andere:

  • Netwerk management
  • Software development
  • Database administratie
  • Beoordelen van de effectiviteit van technologien
  • Ontwikkelen van nieuwe systemen

IT Traineeship

Een IT traineeship is periode waarbij je binnen een bedrijf zowel leert als werkt. De verwachtingen tijdens een IT traineeship liggen wel erg hoog. Er kan gezegd worden dat een IT traineeship niet zomaar een startersfunctie is. De duur van een IT traineeship verschilt per bedrijf, de periode verschilt per bedrijf en van drie maanden tot drie jaar, waarbij het gemiddelde rond de twee jaar ligt. Tijdens je IT traineeship ben je actief op verschillende afdelingen en diverse functies binnen het bedrijf. Via deze weg doe je snel ervaring op binnen de branche. 

Bedrijven investeert niet zomaar in deze IT traineeship. Het uiteindelijke doel van een IT traineeship is om toptalenten en afgestudeerden op te leiden om topfuncties te bekleden binnen het bedrijf. Met een IT traineeship kan een bedrijf deze talenten opleiden en vormen voor hun toekomstige functies. Veel starters maken dan ook graag gebruik van deze manier om hun carrière te  starten. Bij een IT traineeship is het belangrijk dat  je de juiste IT traineeship kiest die bij je past. Er wordt in deze periode enorm veel van je verwacht en het is niet te vergelijken met een gewone startersfunctie.

Ben jij ervan overtuigd dat jij een IT Traineeship wilt volgen? Bekijk hier alle Traineeships in de richting van IT/ICT!

Profiel IT-trainee


Bedrijven stellen hoge eisen aan de trainees die ze opleiden, dit wordt gedaan omdat je veel verantwoordelijkheid krijgt in een vroeg stadia van het traject. Per werkgever is het verschillend aan welke eisen de trainee moet hebben voor een IT traineeship. Werkgevers zoeken voor de meeste IT traineeships mensen met een afgeronde HBO- of WO-opleiding in de richting van Informatica, Informatiekunde of een andere aanverwante opleiding. Hierbij geldt dat een trainee maximaal twee jaar werkervaring mag hebben.

Om een IT traineeship te volgen is het een vereiste om te beschikken over een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal.
Eigenschappen die belangrijk zijn om een IT traineeship te volgen zijn: flexibiliteit, analytisch, klant- en resultaatgerichtheid. Over het algemeen mag een IT-trainee niet ouder zijn dan 30 jaar.

Selectieprocedure


Vacatures voor IT traineeships zijn voornamelijk te vinden op de website van werkgevers. Werkgevers zetten tegenwoordig steeds vaker social media in om de vacatures uit te zetten.
Per werkgever is het verschillend hoe de selectieprocedure verloopt, dit geldt ook per traineeship.
Wel kan worden gezegd dat over het algemeen de volgende onderdelen aanbod komen in het sollicitatietraject:
• Online sollicitatieformulier
• Selectiegesprekken
• Assessment en/of een competentietest
• Eindgesprek

Bij de meeste werkgevers hoor je direct na het eindgesprek of je bent aangenomen voor het IT traineeship. Jouw voorbereiding op de selectie dag voor een IT traineeship is dan ook erg belangrijk.

Opleidingsprogramma


Naast je werkzaamheden tijdens het IT traineeship, volg je een intensief opleidingsprogramma. Het programma dat wordt aangeboden bestaat uit cursussen en vakinhoudelijke trainingen. Deze cursussen en trainingen zorgen voor verdere verdieping tijdens je IT traineeship. Ook werk je aan persoonlijke ontwikkeling. Er wordt samen met je begeleiders een persoonlijk ontwikkelprogramma opgesteld.

Begeleiding


Een goede begeleiding is van groot belang tijdens het IT traineeship. Dit omdat het bepalend is voor je persoonlijke groei. Er zal dan ook een intensieve begeleiding zijn tijdens je IT traineeship, deze begeleiding zorgt ervoor dat er ondersteuning en voor het bepalen van je persoonlijke doelstellingen. Gezamenlijk met je coördinator stel je een persoonlijk ontwikkelingsprogramma op. Samen met een traineecoördinator maak je keuzes voor het IT traineeship.

Werkzaamheden IT-trainee


Tijdens het IT traineeship werk je aan verschillende projecten. In deze projecten richt je je op verschillende gebieden, van strategie tot implementatie. Gedurende je IT traineeship zal je werken aan ongeveer drie of vier projecten. Hierbij kan worden gedacht aan het optimaliseren van bedrijfsprocessen, het vertalen van klantbehoeftes naar vernieuwende IT oplossingen, enzovoort. De projecten zijn zeer uitdagend, gebaseerd op de nieuwste technologieën en divers van aard.
Doordat je deelneemt aan verschillende projecten en verschillende rollen aanneemt leer je processen, maar ook het bedrijf goed kennen. Het kan voorkomen dat een deel van het IT traineeship op een andere vestiging moet doen of dat je daarvoor naar het buitenland moet gaan. Dit is namelijk de ultieme manier om ervaring op te doen en om na het IT traineeship door te groeien naar een belangrijke positie in het bedrijf.
Over het algemeen kan worden gezegd dat het IT traineeship ongeveer één à twee jaar duurt.

Arbeidsmarktperspectief

Het arbeidsmarktperspectief ziet er erg goed uit voor IT specialisten. Met de geschikte opleiding, motivatie en ervaring zijn er genoeg bedrijven die interesse in je hebben. Op het moment is er zelfs een tekort aan gekwalificeerd IT-personeel, en de verwachting blijft dat het tekort aan IT-professionals de komende jaren weer snel oploopt. Onder andere door het tekort aan net afgestudeerde IT’ers en het vooruitzicht van een aantrekkende markt.

Hier vind je alle startersvacatures in de IT/ICT richting.