Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een inhousedag? Alles wat je moet weten!

Wat is een inhousedag? | Moongro

Het navigeren door de overgang van het academische naar het professionele leven kan soms overweldigend zijn. Een tool die deze overgang kan vergemakkelijken is de inhousedag. In deze blogpost nemen we een diepgaande blik op inhousedagen: wat ze zijn, waarom ze waardevol zijn en hoe je er het meeste uit kunt halen.

Wat is een Inhousedag?

Een inhousedag is een evenement dat wordt georganiseerd door bedrijven om potentiële werknemers of stagiaires een kijkje achter de schermen te geven. Het is een kans om de bedrijfscultuur, werkomgeving en dagelijkse werkzaamheden te ervaren. Inhousedagen kunnen verschillende activiteiten omvatten, zoals presentaties, workshops, netwerkmogelijkheden en soms zelfs sollicitatiegesprekken.

Voor wie is een inhousedag?

Een inhousedag is bedoeld voor studenten en jonge professionals die geïnteresseerd zijn in het werken bij een specifiek bedrijf of in een specifieke branche. Het is een perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over de organisatie, de bedrijfscultuur en het type werk dat bij de organisatie wordt gedaan. Mocht je al een idee hebben van wat voor baan je zoekt, dan is een inhousedag een goede manier om te bepalen of het bedrijf daarbij aansluit.

Hoe ziet een Inhousedag eruit?

 1. Ontvangst en Introductie: Een inhousedag begint meestal met een ontvangst, waar je wordt begroet door medewerkers van het bedrijf. Dit wordt vaak gevolgd door een introductiepresentatie, waarin je meer te weten komt over het bedrijf, de cultuur, de waarden en de verschillende rollen of afdelingen binnen het bedrijf.
 2. Rondleiding: Na de introductie is er vaak een rondleiding door het kantoor of de faciliteiten. Dit is je kans om de werkomgeving te zien, van de werkplekken en vergaderruimtes tot de gemeenschappelijke ruimtes zoals de kantine of het café.
 3. Workshops en Cases: Veel inhousedagen bevatten workshops of case studies waar je aan deel kunt nemen. Dit kan je de kans geven om hands-on ervaring op te doen met het soort werk dat je zou kunnen doen als je bij het bedrijf zou werken. Het kan ook een geweldige kans zijn om je vaardigheden te laten zien en te leren van de professionals die de workshops leiden.
 4. Netwerken en Gesprekken: Een belangrijk onderdeel van elke inhousedag is het netwerken. Dit kan formeel of informeel zijn, met geplande netwerkevenementen of gewoon tijdens de lunch of koffiepauzes. Dit is je kans om vragen te stellen, meer te leren over het bedrijf en mogelijk waardevolle connecties te maken.
 5. Afsluiting: De dag wordt meestal afgesloten met een formele afsluiting waarbij je de mogelijkheid krijgt om eventuele resterende vragen te stellen. Soms is er ook een informeel sociaal evenement, zoals een borrel, waar je in een ontspannen sfeer verder kunt netwerken.

Elke inhousedag kan er iets anders uitzien, afhankelijk van het bedrijf en de sector, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: potentiële werknemers een beter inzicht geven in het bedrijf en wat het zou betekenen om daar te werken. Door je goed voor te bereiden en actief deel te nemen aan de dag, kun je de ervaring gebruiken om je te helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over je carrière.

Waarom zijn Inhousedagen Belangrijk?

Inhousedagen kunnen een enorm voordeel bieden aan studenten en pas afgestudeerden. Hier zijn een paar redenen waarom:

 1. Kennismaking met het Bedrijf: Inhousedagen geven je de kans om een bedrijf van binnenuit te leren kennen. Je kunt de werksfeer ervaren, zien hoe teams werken en meer leren over de waarden en doelen van het bedrijf.

 2. Netwerken: Deze evenementen bieden een uitstekende kans om te netwerken met professionals uit de industrie, HR-managers en misschien zelfs toekomstige collega's. Deze connecties kunnen van onschatbare waarde zijn in je toekomstige carrière.

 3. Betere Sollicitaties: Door deel te nemen aan een inhousedag, krijg je een beter beeld van wat het bedrijf zoekt in kandidaten. Deze inzichten kunnen je sollicitaties sterker maken.

Hoe haal je het meeste uit een Inhousedag?

 1. Kom Voorbereid: Doe vooraf onderzoek naar het bedrijf. Begrijp hun producten, diensten, cultuur en waarden. Kom met vragen die je hebt over het bedrijf of de rollen die je interesseren.

 2. Wees Professioneel: Hoewel een inhousedag informeler kan zijn dan een traditioneel sollicitatiegesprek, is het nog steeds belangrijk om professioneel te zijn. Kleed je passend, wees op tijd en gedraag je respectvol.

 3. Maak Connecties: Maak gebruik van de netwerkmogelijkheden. Spreek met medewerkers, stel vragen en maak indruk. Vergeet niet om je contactgegevens te delen en de contactgegevens van de mensen die je ontmoet te verzamelen.

Hoe bereid je je voor op een inhousedag?

Voordat je een inhousedag bijwoont, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hierbij enkele tips:

 1. Maak je CV in orde: Zorg ervoor dat je CV up-to-date is voordat je naar een inhousedag gaat. Sommige bedrijven vragen om een CV als je je aanmeldt voor een inhousedag.
 2. Draag gepaste kleding: Draag gepaste kleding, zodat je een goede indruk maakt op de mensen die je ontmoet tijdens de inhousedag. Wees niet te casual, maar draag ook geen pak als dat niet bij je past.
 3. Informeer over het bedrijf: Bekijk voordat je naar de inhousedag gaat de website en sociale mediakanalen van het bedrijf. Dit kan je helpen een beter beeld te krijgen van het bedrijf en wat ze doen.
 4. Stel vragen: Bedenk van tevoren welke vragen je wilt stellen tijdens de inhousedag. Dit is een geweldige kans om meer te weten te komen over het bedrijf en de mensen die er werken.
 5. Wees sociaal: Zorg ervoor dat je openstaat voor nieuwe contacten tijdens de inhousedag. Praat met andere deelnemers en de recruiters om een beter beeld te krijgen van de organisatie.

Inhousedagen kunnen de deuren openen naar je toekomstige carrière. Ze bieden waardevolle inzichten, netwerkmogelijkheden en kunnen je onderscheiden van andere kandidaten. Dus wacht niet langer, en begin met het zoeken naar inhousedagen die je op weg kunnen helpen naar je droomcarrière!

Blog Categories: scriptie