Overslaan en naar de inhoud gaan

Tien kenmerken van een succesvolle sales professional

De absolute toppers in de saleswereld beschikken stuk voor stuk over bepaalde kwaliteiten, karaktereigenschappen, persoonlijkheidsstijlen en houdingen. Dit gaat verder dan het Curriculum Vitae soms doet geloven. Welke 10 kenmerken heeft een professional sales persoon:

Een succesvolle sales professional gelooft niet alleen heilig in het product of dienst dat hij verkoopt, maar wil zijn klanten bovendien zo verschrikkelijk graag helpen met het oplossen van hun problemen dat die dat ook daadwerkelijk zo voelen. Niet als act, maar puur uit gevoel. 

2. Verleidingskracht
Een succesvolle sales professional weet niet alleen de gevoelige snaar van zijn klanten te raken, maar die bovendien dusdanig in vervoering te brengen dat ze niks liever willen dan kopen. 

3. Aanpassingsvermogen
Een succesvolle sales professional is bereid zich aan te passen aan de koper in plaats van een aantal verkooptrucs op hem los te laten. Dit vereist een zekere nederigheid want de succesvolle sales professional maakt de klant hiermee belangrijker dan hemzelf en zijn vaardigheden. Iedere koper wil op een andere manier verleid worden; het is zaak zo snel mogelijk te achterhalen hoe dat is en daarop in te springen. 

4. Onderscheidingsvermogen
Succesvolle sales professionals hebben een zesde zintuig waarmee ze moeiteloos kunnen onderscheiden wie alleen maar kijkt en wie ook daadwerkelijk koopt. Dit zesde zintuig is te ontwikkelen! 

5. Combinatievermogen
Een succesvolle sales professional weet de productkenmerken precies aan te laten sluiten bij de (on)uitgesproken eisen en wensen van de klant. Geen enkele koper is geïnteresseerd in ALLE eigenschappen. Uw missie: voel aan in welke wel en sluit die deal. 

6. Geen allesoverheersende scoringsdrang
Wie te graag wil verkopen, jaagt de koper gegarandeerd weg. 

7. Inlevingsvermogen 
Om uw koper ervan te overtuigen dat hij echt niet zonder uw product kan, moet u zich in kunnen leven in zijn denkpatroon. Als u weet wat voor vlees u in de kuip heeft, weet u precies hoe hij denkt en hoe u daarop in kunt springen. Het beste is als de klant het gevoel heeft dat hij helemaal zelf tot de aankoopbeslissing gekomen is. 

8. Vertrouwen in het product
Een succesvolle sales professional heeft zoveel vertrouwen in de kwaliteit van zijn product dat hij die vol overtuiging kan communiceren. Zorg dus dat u weet wat uw product heeft betekent voor uw klanten en hoe het hen heeft geholpen. Met deze feiten heeft u een weerwoord op elk tegenargument en kan niemand om u heen. 

9. Respect
Behandel iedereen met respect, of ze nu kopen of niet. 

10. Menselijkheid
Wees menselijk en echt tegen iedereen die u ontmoet. Speel geen toneel, wees oprecht. Doe niet alsof u de beste vriend van uw klant bent en wees zeker niet alleen aardig zolang u kansen ziet iets te verkopen.

Leer uzelf geen truckje aan maar laat u coachen. Coachen op persoonlijkheid in combinatie met de strategische keuzes.

Blog Categories: scriptie