Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvolle cliënt transformaties, van ontwerp tot implementatie | Deloitte

Succesvolle cliënt transformaties, van ontwerp tot implementatie | Deloitte

Vanuit het Transformations team van Deloitte werken Joram de Haan (Senior Manager) en Arlette Verdonk (Manager) dagelijks zij aan zij met hun klanten. “We geven geen advies vanaf de zijlijn, maar staan naast de klant, met de voeten in de klei. Hoe raakt bijvoorbeeld een verandering van het business model, het reduceren van het aantal juridische entiteiten of het integreren van operaties de rest van de organisatie? En hoe geven we dat vorm? Wij zien erop toe dat de klant succesvol een transformatie doorloopt en dat de doelstellingen en ambities behaald worden.”

Weten hoe alles werkt bij Deloitte

Het Transformations team bestaat uit een diverse groep met uiteenlopende achtergronden. “Ik zelf heb een brede achtergrond”, vertelt Joram. “Ik heb Accountancy en Fiscale Economie gestudeerd, maar ik deed ook een postmaster Besturen van Filantropische Vermogensfondsen en de beroepsopleiding voor fiscalisten. Ik zie mezelf dan ook niet als een standaard fiscalist. Ik vind het leuk om de bredere impact van een fiscale wijziging te begrijpen, om precies te weten hoe alles binnen het bredere plaatje past. Onze projecten hebben een hoge complexiteit en vragen veel expertise. Er gaat immers iets wezenlijks veranderen bij de klant. Wat we doen is dan ook heel waardevol. Het is bovendien een nieuwe manier van adviseren in de markt doordat we echt een multidisciplinair team zijn, dat biedt veel kansen en groeimogelijkheden. Je kunt je eigen pad inkleuren.”

Nieuwe uitdagingen bij Deloitte

Arlette is ooit als werkstudent bij Deloitte begonnen. “Na mijn studie Fiscaal Recht en een half jaar gestudeerd te hebben in Rome, heb ik weer contact met Deloitte gezocht. Ik was namelijk al erg enthousiast na een eerder interview op de Bedrijvendag van mijn studievereniging. Ik kon vervolgens aan de slag bij Indirect Tax en dat bleek een schot in de roos. Ik heb meerdere teams gezien maar BTW bleef me trekken. Omdat mijn studie vooral Direct Tax-georiënteerd was, heb ik eigenlijk alles on the job geleerd. Precies wat ik leuk vind. Ik krijg energie van nieuwe uitdagingen en ook andere dingen leren dan BTW en ben pas tevreden als de oplossing is gevonden. Vandaar dat het Transfomations team ook goed bij mij past. De projecten zijn vaak groot en we werken intensief samen met de klant en andere disciplines. Zo leer ik continu bij over andere zaken dan alleen ‘Tax’.”

Van concept naar uitvoering

“Een organisatorische aanpassing zoals het veranderen van een businessmodel of het reduceren van het aantal juridische entiteiten heeft een enorm ‘ripple effect’ in een organisatie”, legt Joram uit. “Wat is de impact op de financiële systemen of op IT, hoe ga je om met financial reporting, hoe communiceer je intern en extern, wat is de impact op HR, enzovoorts. De verandering raakt zoveel onderdelen dat de praktische uitvoering enorm complex is. We hebben in ons Transformations team daarom alles in huis, van Tax & Legal tot Consulting en Risk Advisory, en vullen dit aan met de specifieke kennis en relaties van het cliënt team. Het leuke van werken in zo’n multidisciplinair team is dat je leert elkaars taal te spreken. Samen gaan we van conceptueel advies naar uitvoering in de praktijk. Dat betekent meebewegen met veranderende omstandigheden, inspelen op operationele uitdagingen en denken in oplossingen en kansen.”

Snel schakelen

“Niemand werkt bij ons vanuit zijn comfortzone”, lacht Arlette. “Er kan van alles voorbij komen qua vraagstukken en je kunt niet alles voorbereiden. We zijn daarom flexibel en kunnen snel schakelen. Ik leer continu nieuwe dingen en werk veel samen met het senior management van onze klanten. Zo zit ik nu voor langere tijd op een project bij een internationale Consumer Business klant die haar businessmodel wil optimaliseren en het aantal entiteiten terugbrengt om haar operaties te simplificeren. Een tijdrovende klus met aardig wat impact op afdelingen zoals Legal, HR, Tax, Communications en Controlling aan zowel onze kant als die van de klant. Aan het team de uitdagende taak om dit te stroomlijnen.”

“Ons team heeft eigenlijk twee type mensen”, vult Joram aan. “De experts met specialistische kennis en de generalisten of ‘spinnen in het web’ die alle stakeholders, disciplines en afhankelijkheden met elkaar blijven verbinden en daarmee ervoor zorgdragen dat het project succesvol wordt uitgevoerd. Beide profielen zijn van harte welkom in ons team!’’

Bekijk hier alle traineeships en startersvacatures van Deloitte!

Blog Categories: scriptie