Overslaan en naar de inhoud gaan

Denk jij eraan om te beginnen als een trainee? Volg deze tips voor je sollicitatiebrief en jij begint binnenkort aan je traineeship!

motivatiebrief traineeship

Motivatiebrief schrijven voor Traineeship

Oke, je bent net afgestudeerd en je zoekt naar een geschikte baan. Opeens valt je oog op een traineeship. Je raakt geïnteresseerd en je besluit daarna om te solliciteren. De hbo en wo traineeships zijn onder hoogopgeleide starters erg populair. Vaak worden traineeships gezien als een soort springplank naar een belangrijke functie binnen een bedrijf.

Opvallen met je brief

Zoals bij alle andere vacatures, geldt bij traineeships ook het feit dat de concurrentie groot is. Vaak wilt het voorkomen dat de traineeships geen plek meer hebben en mochten ze nog plek hebben, dat er dan nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn. Hierdoor is het dus belangrijk om op te vallen! Als je online gaat solliciteren is het van essentieel belang dat je een motivatiebrief schrijft zonder enige taalfouten! Ook hoor je in deze motivatiebrief uit te kunnen leggen waarom dit traineeship nou zo goed bij jou past.

Motivatiebrief schrijven

Probeer zeker niet te makkelijk te denken over deze motivatiebrief. Deze brief moet er namelijk voor zorgen dat jij jezelf als het ware ‘verkoopt’. In deze brief vertel je over je skills, genoten opleiding(en) en wat jou nu zo aanspreekt aan het traineeship. Het is een feit dat organisaties waarde hechten en vaak ook gecharmeerd zijn als een sollicitant zich verdiept in de organisatie. Je zou dus ook kunnen vertellen waarom de organisatie jou zo aanspreekt en wat jouw kijk op de visie en missie is. Als de organisatie ziet dat jij moeite hebt gedaan om ze beter te leren kennen, sta jij met 1 stap voor! Download een voorbeeld motivatiebrief.

Wat vindt de recruiter?

Recruiters zien elke dag zoveel cv’s, dat zij geen tijd meer hebben om elke cv grondig te checken. Daarom wordt er altijd begonnen met het scannen van de cv’s. Ze letten dan extra goed op vormgeving en doen een snelle spellingcheck. Uiteindelijk zijn er drie vragen die het belangrijkst zijn: waarom wil je juist bij deze organisatie wilt werken, wat vind je aantrekkelijk aan de functie en waarom ben jij de geschikte kandidaat.

Als dit duidelijk wordt uitgelegd en onderbouwd, dan heb je de interesse van een recruiter te pakken. Recruiters zijn vaak ook wel geïnteresseerd in de persoon achter de brief. Ze vinden vaak dat iemand leren kennen belangrijk is. Probeer om deze reden je sollicitatiebrief te personaliseren. Dit betekent natuurlijk niet dat je hele stukken tekst over jezelf moet schrijven, maar maak subtiel duidelijk hoe je bent als persoon door links te leggen met de organisatie waar je solliciteert

Eisen voor een traineeship

Probeer er altijd voor te zorgen dat je zeker weet dat je daadwerkelijk kan starten aan een traineeship. Veel organisaties stellen hoge eisen aan de trainee. Als je niet eerlijk bent over jouw kwaliteiten kan je hierdoor onderuit gaan

Het is voor organisaties heel belangrijk dat je de juiste persoonskenmerken hebt. Vaak is dit zelfs nog belangrijker dan de hoogst genoten juiste opleiding. Vergeet niet dat je wel affiniteit moet hebben met het traineeship dat je kiest. De kunst is om het goed te laten zien in de motivatiebrief die je schrijft voor je sollicitatie. Als dit voor de organisatie duidelijk is en als je ook een juist beeld creëert, dan zorg je ervoor dat ze je uitnodigen voor een gesprek.

Binnenkomen als trainee

Als je de aandacht hebt getrokken van de recruiter, dan is het niet altijd zo dat je gelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek. Vaak moet je hieraan vooraf een assessment maken. Daarom is het juist, zoals eerder vermeld, van groot belang dat je eerlijk bent over je eigen capaciteiten en competenties. Het recruiten van een trainee is namelijk een lang en streng proces en dit moet zo grondig mogelijk gedaan worden. Het is nooit fijn om verspilde tijd te hebben. Wanneer je ook voor het assessment slaagt kan je in een (aantal) jaar gevormd worden tot allround medewerker van de organisatie van je dromen!
 

Lees hier meer tips over het schrijven van een motivatiebrief