Overslaan en naar de inhoud gaan

Mogelijkheden voor starters.

Starters foto

Voor starters op de markt zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden. Maar soms zijn deze nog niet helemaal duidelijk. Hier even wat tips en tricks voor starters op de vacaturemarkt.

Als je al van tevoren weet bij wat voor bedrijf je wilt werken scheelt dit een hoop. Voor andere kan dit nog lastig zijn. Gelukkig zijn er manieren om een bedrijf beter te leren kennen voordat je er gaat werken. Dit heeft als grote voordeel dat je niet pas na het hele sollicitatieproces erachter komt dat het bedrijf eigenlijk niet bij jou past, waardoor je weer opnieuw kan beginnen. Of nog erger, je blijft te lang werken bij een organisatie waar je niet thuishoort.

Een snelle manier om erachter te komen wie bij een bedrijf werken en hoe de organisatie binnen een bedrijf is kan via een inhousedag. Een inhousedag wordt vaak gegeven door bedrijven om te laten zien wij zij zijn. Andersom is dit voor bedrijven ook een leuke manier om mensen te leren kennen en een beeld te krijgen bij iemand die mogelijk wil solliciteren.

Een inhousedag bestaat vaak uit een rondleiding door het bedrijf, een presentatie en daarna afgesloten door een borrel. De borrel is natuurlijk de beste manier om jou vragen te kunnen stellen en in gesprek te raken met mogelijke collega’s. Ook is dit de plek om te informeren bij het personeel wat de bedrijfscultuur en sfeer is. Dit zijn allemaal punten die mee kunnen tellen maar lastig achter zijn te komen tijdens een sollicitatie. Een overzicht van inhousedagen bij jou in de buurt kun je hier vinden.

Mocht je al beter weten bij wat voor bedrijf je wilt werken of misschien wil jij er wel na je sollicitatie achter komen hoe een bedrijf in elkaar zit. Dan kom je nog voor de keuze te staan of je gaat voor een startersfunctie of een traineeship.

Een traineeship is qua niveau hetzelfde als een startersfunctie. Je krijgt dan ook evenveel salaris en werkt hetzelfde aantal uren. Tijdens een traineeship krijg je vaak een soort interne opleiding van het bedrijf. Tijdens deze periode van enkele maanden tot een paar jaar kom je in aanraking met andere afdelingen van het bedrijf. Je gaat dan bijvoorbeeld samen werken aan een project. Op deze manier kom je in aanraking met collega’s waar je anders misschien wat minder contact mee zal hebben. En via een traineeship krijg jij een extra training om jouw functie beter te kunnen vervullen. Het voordeel voor jou spreekt voor zich. Daarnaast is het voor een bedrijf erg fijn omdat jij waardevoller wordt voor het bedrijf dan iemand met een normale startersvacature. Zo heb jij ook nog eens een streepje voor.

Een startersvacature is de meest gebruikte weg. Je solliciteert bij een bedrijf en hopelijk ga jij daar aan de slag. Tegenwoordig is er meer sprake van een spanning op de arbeidsmarkt. Hierdoor is de vraag naar banen in sommige sectoren groter dan de beschikbare mensen hiervoor. Dit geeft als voordeel dat bedrijven dingen gaan verzinnen om te zorgen dat jij bij ze gaat solliciteren. Hiermee kun jij dan weer rekening houden. Let wel op, het verschilt natuurlijk wel per sector. Dit kunnen dingen zijn zoals de mogelijkheid om te sporten tijdens je werk, mogelijkheid om je hond mee te kunnen nemen naar het kantoor of te kunnen flexwerken. Zo vind jij het misschien fijner om wat later te beginnen en wat langer door te gaan, of wil jij liever 2 dagen thuiswerken. Kijk vooraf even wat er speelt in de sector waar jij wil beginnen. Misschien kun jij dit dan ook regelen!

 

Blog Categories: scriptie