Overslaan en naar de inhoud gaan

Iedereen zoekt een starter met 10 jaar werkervaring

Starter foto

Het vinden van een baan als starter is niet makkelijk tegenwoordig. Je hebt geen of weinig ervaring maar dit wordt wel van jou gevraagd. De kansen op een baan worden dan ook niet altijd rooskleurig ingeschat. Kijk nu naar de kans op de arbeidsmarkt voor starters met een HRM-diploma op zak.
30% van hen heeft kans op een vaste baan, 71% heeft kan op een voltijdbaan en 58% heeft kans op een baan op zijn niveau. Vele starters nemen daarom tijdelijke baantjes om zo geen gat in hun CV te krijgen, aangezien het solliciteren nog niet zijn vruchten af werpt. Je krijgt het gevoel dat de hele wereld aan het solliciteren is en je daardoor minstens tien jaar ervaring moet hebben om überhaupt op gesprek te mogen komen. En als je dan op gesprek mag komen, dan val je daarna als nog af omdat er een andere kandidaat was die beter bij hun bedrijfscultuur past. Frustratie, want zonder baan, geen ervaring!

Een van de opties is om het vinden van die ene HRM-functie even naast je neer te leggen en je te richten op ieder geval een functie zodat je ervaring op kan doen en geen gat krijgt in je CV. Je hebt dan de kans dat je ergens wordt aangenomen waar je niet specifiek voor bent opgeleid maar waar je wel de kwaliteiten voor hebt. Als ook dat niet lukt kan je een leerwerkplek proberen. Op een leerwerkplek ga je voor een periode een aantal dagen aan de slag bij een bedrijf op basis van een stagevergoeding. Op deze manier kan je toch ervaring op doen en ondertussen verder gaan met solliciteren. Belangrijk hierbij is dat je aantoont dat je zelfstandig kan werken, snel leert en niet terugschrikt van het feit dat je soms ook rotklusjes moet doen.

Door de ervaring die je op doet kan je persoonlijk beter verkopen in de sollicitatiegesprekken, weet je beter wat je wilt en wat je te bieden hebt en vooral dat je weet dat je wil leren en door groeien binnen een bedrijf. En dat klikt weer goed in de oren van het bedrijf.

Een tip als afsluiting. Blijf je niet blind staren op één functie, maar ga op zoek naar ervaringen en weet dat je met die ervaringen ook zzp’r kan worden en zo nog meer ervaringen kan op doen waardoor je uiteindelijk misschien wel gevraagd wordt voor een baan of de baan vind die jou op waarde schat.

Blog Categories: scriptie