Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT opleiding – HBO ICT

In de snel veranderende wereld van ICT moet je snel op de hoogte zijn van alle nieuwe trends, toepassingen en technieken. Met een ICT opleiding kun je aan de slag bij kleine gespecialiseerde IT bedrijven, bij grote, meer complexe bedrijven, multinationals, of bij de overheid. ICT is overal! Je kunt een ICT opleiding op zowel mbo-, als hbo- en wo-niveau volgen.

 

Hbo ICT opleidingen

Om het opleidingsaanbod overzichtelijker en transparanter te maken, zijn er veel opleidingen in het domein Techniek op het hbo opgeheven of samengevoegd. Zo hebben veel hogescholen alle ICT opleidingen samengevoegd tot een brede opleiding: HBO-ICT. Sommige instellingen blijven echter nog hun informatica opleidingen apart aanbieden, daarom is het dus erg belangrijk om je goed te oriënteren als je geïnteresseerd bent om een technische opleidingen te volgen.

 

Business IT & Management

Met de opleiding Business IT & Management word je opgeleid tot een bedrijfskundige met als specialisatie ICT. Je leert over bedrijfseconomie, informatiesystemen en verandermanagement. Bij elke verandering moet je rekening houden met drie partijen: de ICT-techniek, de organisatie en haar medewerkers. Deze opleiding is iets voor jou als je creatief bent in het vinden van oplossingen, geïnteresseerd bent in informatiesystemen maar je ook graag met mensen werkt. De opleiding Business IT & Management wordt aangeboden op Avans, Hogeschool Rotterdam, InHolland en op de Hogeschool Leiden.

 

Informatica

In de opleiding Informatica leer je om informatiesystemen en software te ontwikkelen die snel, efficient en veilig werken. Hierbij kom je in aanmerking met programeertalen zoals JavaScript, CSS3, HTML5 en Java. In het tweede jaar mag je zelf kiezen met welke programeertaal je verder wil gaan werken. Na het afronden van de opleiding Informatica mag je jezelf Bachelor of ICT noemen. Je kan aan de slag gaan als bijvoorbeeld applicatieontwikkelaar, ICT-consultant, softwarearchitect, programmeur of projectleider ICT.

 

Technische Informatica

Gedurende deze opleiding maak je kennis met de technische aspecten van de ICT. Je leert net als bij de opleiding Informatica in verschillende programmeertalen te programmeren en oplossingen te bedenken voor diverse apparaten, systemen en robots. Tijdens de opleiding krijg je een stevige theoretische basis, maar gaandeweg je studie krijgt de praktijk de overhand. 

 

Creative media and game technologies

Tijdens de opleiding Creative media and game technologies leer je interactieve digitale producten te programmeren. Je ontwikkelt mobiele en web applicaties en leert de basis kennen van het ontwikkelen van games. Deze opleiding differentieert zich van andere programmeur opleidingen door de mate van creativiteit en de nadruk op de interactie tussen apparaten en mensen.

 

HBO ICT

HBO ICT is een brede nieuwe ICT opleiding op hbo niveau waarbij de opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management, Informatiedienstverlening en Management (IDM) samengevoegd zijn. Deze bacheloropleiding HBO ICT leidt je in vier jaar op tot een ICT-professional die weet wat nodig is om technische hoogstandjes te realiseren en nieuwe te creëren. De opleiding begint vrij breed maar biedt veel keuzemogelijkheden. In het eerste (half)jaar leer je het vakgebied kennen en maak je kennis met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Zo kan je na het eerste semester of na het eerste jaar een weloverwogen beslissing maken en de juiste leerroute kiezen om je te specialiseren. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisaties, zo kan je bijvoorbeeld bij de HvA kiezen uit:

-        Business IT & Management
-        Game Development
-        Software Engineering
-        System and Network Engineering
-        Technische Informatica

Naast de HvA, wordt HBO-ICT ook aangeboden aan de Hogeschool Utrecht, Windesheim, Fontys, De Haagse Hogeschool, Hanzehogeschool Groningen, de HAN, Zuyd Hogeschool, en Saxion. Steeds meer hogescholen volgen met de inrichting van een brede bacheloropleiding ICT. Door deze brede constructie word je een professional die geleerd heeft om over je eigen specialisme heen te kijken. Je zult beschikken over een brede basis in het werkveld ICT en een specialisme naar keuze.

 

WO ict opleidingen

Ook op wo niveau worden  er verschillende ICT opleidingen aangeboden.

Blog Categories: scriptie