Overslaan en naar de inhoud gaan

Help je zelf aan een baan

Sollicitatiegesprek

Stel: je gaat solliciteren maar het lukt je niet om een baan te bemachtigen. Je gaat twijfelen, ben ik er eigenlijk wel klaar voor? Je vraagt je af of je wel genoeg nevenactiviteiten hebt gedaan tijdens je studie? Is het papiertjes alleen niet genoeg voor de toegang tot een baan? In dit artikel krijg jij drie tips die je kan gebruiken om je te ontwikkelen en je zelfvertrouwen op te krikken. Zelfvertrouwen dat moet je uitstralen op je sollicitatie anders kom je er niet.
 
Tip 1:
Belangrijk is om te weten wat jou ‘zwakke’ punten zijn, zodat je die kan ontwikkelen. Wil je veter leren samenwerken, wil je ervaring op doen of wil je meer over een bepaald onderwerp leren die bij jouw vakgebied aansluit of moet je je zakelijke karakter nog vorm geven? Stel je zelf een doel voor je ontwikkeling. Je bent nooit uitgeleerd, blijf altijd bezig met je eigen ontwikkeling.
Wees kritisch op jezelf en vraag feedback van anderen. Zei kunnen je dingen vertellen die je zelf misschien niet door hebt. Wanneer jij de waarheid onder ogen ziet wordt je zelf bewuster en kan je je zelf gaan ontwikkelen. Met deze ontwikkelingen en meer zelfvertrouwen heb je meer kans op die ene baan.
 
Tip 2:
Iedereen is anders en ontwikkeld zich daarom ook anders. Je hebt denkers en doeners, dromers en realisten. Stel vast hoe jij bent en hoe jij je ontwikkeld. Als je een doener bent is het beter om je te ontwikkelen doormiddel van praktische trainingen dan een theoretische cursus die meer bij een denker past. Kennis kan je vaak op doen via bijbanen en stages, maar niet voor iedereen is dat een optie. Probeer er altijd tijd voor te maken in jouw plannen zodat je je goed voorbereid. Ook korte stages in jouw vakgebied kunnen helpen je kennis te ontwikkelen. Als de bovenstaande voorstellen niet mogelijk zijn kan je je zelf ook ontwikkelen door zelfstudie met trial en error. Op die manier ben je zelfstandig, doorzettend en leer je initiatief zien. Er is veel online te leren via cursussen, artikelen en filmpjes. Op deze manier kan je bijvoorbeeld specialiseren op een bepaald gebied dat jou een voorsprong kan geven op andere kandidaten.
 
Tip 3:
Wanneer dit alles geen vruchten afwerpt is er ook nog de mogelijkheid om een persoonlijke begeleider in de arm te nemen. Met externe hulp zie je toch net meer mogelijkheden die jouw naar een baan kunnen leiden. Voorbeelden van externe hulp zijn loopbaanadviseurs, coaches of bemiddelingskantoren. Ook kan je op internet lezen over succesvol solliciteren, gebruik alle tips en onderzoek vooral goed wat de werkgever verwacht.

Blog Categories: scriptie