Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe belangrijk is relevantie in een onderzoek?

Hoe belangrijk is relevantie in een onderzoek?

Zodra je begint met een scriptie, is het van belang om een goed bedachte scriptieonderwerp te kiezen. Hierbij is het belangrijk dat het onderwerp en de onderzoeksvraag relevant zijn. Maar hoe belangrijk is het voor je onderzoek om zo relevant mogelijk te zijn?

Een onderzoek kan op 3 manieren relevant zijn:

  • Praktisch
  • Maatschappelijk
  • Wetenschappelijk

Praktisch relevant

Wanneer het praktisch probleem wordt opgelost voor een bepaalde doelgroep, dan is een onderzoek praktisch relevant. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bedrijven die de interne processen willen verbeteren. Zodra een onderzoek praktisch relevant is, levert dit dus een bijdrage aan de verbetering van de beroepspraktijk.

Maatschappelijk relevant

Een onderzoek is maatschappelijk relevant wanneer het bijdraagt aan de kennis van een maatschappelijk vraagstuk. Om hierbij een voorbeeld te geven, kun je denken aan de sectoren industrie, gezondheidszorg 

Wetenschappelijk relevant

Een wetenschappelijk onderzoek is relevant voor andere wetenschappers. Het onderzoek moet er dan wel voor zorgen dat de kennis bijdraagt aan de nieuwe theorievorming van een vakgebied. Dit kan bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar het beter definiëren van een bepaald begrip.

Hoe weet je wat de relevantie is van jouw onderzoek?

HBO-studenten doen kennis en vaardigheden op tijdens hun studie, die er vaak toe leidt dat zij praktijkgericht zijn. Hierdoor kiezen HBO-studenten vaak voor een praktisch relevant onderzoek, omdat zij daar al enigszins ervaring mee hebben. Studenten die opleidingen volgen op universitair niveau, vallen vaak onder wetenschappelijk onderwijs. Een universitair onderzoek is meer gericht op een theoretisch georiënteerd onderzoek, want het doel is om theoretische vraagstukken te beantwoorden op basis van wetenschappelijke kennis. Vandaar hebben deze onderzoeken een wetenschappelijke relevantie.

Bekijk ook hoe je jezelf kunt motiveren wanneer je een scriptie gaat schrijven.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles