Overslaan en naar de inhoud gaan

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat

Richting(en): Overige |
Niveau: HBO & WO
Locatie: Nederland
Startdatum: 01 september 2022
Aanmelden tot en met
Aanmelden tot en met
Ga naar de website van Rijkswaterstaat

Regionaal Traineeship bij Rijkswaterstaat

Heb jij je hbo- of wo-studie (bijna) afgerond en wil jij je verder ontwikkelen binnen de vakgebieden assetmanagement, mobiliteit & watermanagement of duurzame leefomgeving & milieu? En vind jij het leuk om te werken in een van de regio’s van Rijkswaterstaat die het hart vormen van de Nederlandse infrastructuur? Dan is het Regio Traineeship iets voor jou! Let op: Voor de september 2021-lichting werven we niet voor de Duurzame Leefomgeving & Milieu-track. Als je hier interesse in hebt, adviseren we je om volgend jaar te solliciteren voor de lichting van september 2022.

Het gebeurt in de regio

Bij Rijkswaterstaat is Nederland opgedeeld in 7 regio’s. De medewerkers binnen deze onderdelen zijn verantwoordelijk voor alle objecten van Rijkswaterstaat (wegen, vaarwegen, bruggen, sluizen, wateren en keringen) die zich in die regio bevinden. Samen met de andere (landelijke) onderdelen van Rijkswaterstaat werken zij aan het optimaal beheer, het gebruik én de ontwikkeling van alle netwerken van Rijkswaterstaat. Naast andere onderdelen van Rijkswaterstaat zijn bijvoorbeeld waterschappen, gemeenten, bedrijven en kennisinstituten belangrijke partners van de regionale onderdelen.

Iedere regio heeft zijn eigen bijzondere objecten en uitdagingen. Zo beheert regio Midden-Nederland bijvoorbeeld het grootste zoetwaterreservoir van Nederland (het IJsselmeer), inclusief de Afsluitdijk. Daarentegen is West-Nederland-Zuid een gebied waar de zee en rivieren een grote invloed hebben en waar waterveiligheid centraal staat. Regio West-Nederland-Noord is verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van onder andere onze hoofdstad Amsterdam en van Schiphol. Tenslotte beheert regio Zee en Delta onder andere de wereldberoemde Oosterscheldekering, onderdeel van de deltawerken die Nederland tegen het water te beschermen. Tijdens het Regio Traineeship kun jij ervaring opdoen in verschillende regio's of ervoor kiezen 2 opdrachten in dezelfde regio uit te voeren.

Welke track kies jij?

Het Regio Traineeship is opgedeeld in 3 richtingen, de zogenoemde tracks. Je solliciteert op de track die het beste bij jouw interesses en achtergrond past. In 2 jaar tijd zal jij je ontwikkelen tot een volwaardig professional binnen dit vakgebied. Bij alle tracks werk je samen met experts van Rijkswaterstaat en bijvoorbeeld met provincies, gemeenten en waterschappen.

Werken en leren binnen jouw vakgebied

In 2 jaar tijd ontwikkel jij je binnen het door jou gekozen vakgebied. Je opdrachten duren steeds 12 maanden. Je start in de regio West-Nederland-Zuid (Rotterdam, Dordrecht en Rijswijk), Zee en Delta (Middelburg, Rijswijk, Terneuzen en Goes), Midden-Nederland (Utrecht en Lelystad) of West-Nederland-Noord (Haarlem, Amsterdam en IJmuiden) . Naast dagelijkse begeleiding op de afdelingen waar je terecht komt, krijg je aan de start van het traineeship een mentor toegewezen. Je mentor helpt je gedurende het programma met dingen waar je tegenaan loopt als starter en met het uitstippelen van je loopbaan.

Naast je werkzaamheden volg je een trainingsprogramma, met meerdaagse trainingen zoals 'Effectief Beïnvloeden' en 'Politiek Bestuurlijke Gevoeligheid'. Je doet dit niet alleen: vanaf het begin van je traineeship ben je onderdeel van een traineegroep. Er worden activiteiten voor jou en je traineegroep georganiseerd om je verder te helpen in je persoonlijke ontwikkeling en om Rijkswaterstaat beter te leren kennen. Na 2 jaar weet je goed welke functies bij je passen en kan je uitstromen naar een vaste baan in 1 van de regio's.

De voordelen van het Regio Traineeship

 • Startsalaris: Je krijgt een startsalaris van € 2.805 bij een werkweek van 36 uur
 • Jouw ontwikkeling: Je ontwikkelt je in 2 jaar tijd tot volwaardig professional binnen jouw vakgebied
 • Persoonlijke begeleiding: Naast je dagelijkse werkzaamheden krijg je een uitgebreid opleidings- en ontwikkelprogramma en een persoonlijke mentor
 • Traineegroep: Je start je carrière niet alleen, maar bent vanaf het begin samen met je traineegroep
 • Bijdrage aan Nederland: Je levert vanaf je eerste dag een bijdrage aan een leefbaar en bereikbaar Nederland

Twijfel niet langer!

Weet je nog niet precies welke kant je op wil, maar weet je wel zeker dat je een bijdrage wil leveren aan Nederland en Rijkswaterstaat? Dan nodigen we je van harte uit om kennis met ons te maken. We verwelkomen je graag met een (digitale) kop koffie en een goed gesprek.

Ga naar de website van Rijkswaterstaat

Other possibilities

werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Privacy coördinator

Juridisch

Rijkswaterstaat - Utrecht

Het onderwerp privacy raakt de hele organisatie van Rijkswaterstaat. Als privacy coördinator zorg jij dat wij ons houden aan de regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ga jij ervoor zorgen dat burgers en medewerkers met vertrouwen hun gegevens met ons delen? Kom dan werken bij Rijkswaterstaat als privacy coördinator en lees verder!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Op de werkvloer treden de risico’s op die we willen en moeten beheersen. Daarbij is het van belang dat wij ons realiseren dat dit niet alleen risico's zijn voor Rijkswaterstaat (RWS) als organisatie, maar dat dit vooral risico's zijn voor burgers en onze medewerkers. Het zijn immers hun (soms) gevoelige en vertrouwelijke persoonsgegevens die aan ons zijn toevertrouwd. Onze verantwoordelijkheid voor het beschermen daarvan is daarom van het grootste belang in ons dagelijks handelen. Een belangrijke en zorgvuldige taak die jij uit gaat voeren!

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Je komt als privacy coördinator te werken in een klein team van privacy coördinatoren en maakt deel uit van de afdeling Control en Informatie. Het team van privacy coördinatoren heeft een centrale en coördinerende rol als het gaat om het naleven van de AVG binnen Rijkswaterstaat. In deze functie werk je samen met verschillende collega’s en afdelingen. Zo zorg je bijvoorbeeld samen met privacy adviseurs (vanuit verschillende RWS organisatie onderdelen) voor een organisatorische- en procesmatige vertaling van de AVG. Met de privacy juristen stem je de meer juridische vragen af.

De privacy organisatie van Rijkswaterstaat is volop in beweging. De AVG is dan wel geïmplementeerd, maar er is nog veel te doen op het gebied van doorontwikkeling- en de naleving hiervan. Daarnaast zijn er innovaties binnen Rijkswaterstaat die een raakvlak hebben met de AVG. Je kan hierbij denken aan Smart Mobility, drones en Artificial Intelligence.

Wat wij aan jou waarderen
Als privacy coördinator weet je de diverse AVG vereisten samen te brengen, waaronder: juridisch, technisch en organisatorisch. Je weet als geen ander in een complexe organisatie effectieve samenwerkingen aan te gaan en de samenwerking te bevorderen. Tevens ben jij je bewust van de (in)formele regels, verschillende posities, ontwikkelingen, gevoeligheden en krachtenvelden binnen en buiten de organisatie en handelt hiernaar. Je hebt een praktische instelling, houdt van aanpakken en laat je niet snel uit het veld slaan. Gaat iets niet zoals vooraf bedacht? Dan denk jij in mogelijkheden en bedenk je creatieve oplossingen. Als privacy coördinator doe je altijd een stap naar voren. Je kunt goed plannen, organiseren, motiveren en bent communicatief, zowel mondeling als schriftelijk sterk.

Goed met elkaar samenwerken in de privacy organisatie vinden wij heel erg belangrijk. Samenwerken is dan ook zeker een speerpunt voor 2022.

Geïnteresseerd?
Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature voordat je gaat solliciteren? Of ben je erg nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel of app met Desmond Ywema, privacy coördinator, 06 – 30141445. Hij staat je graag te woord!

Privacy coördinator
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Adviseur interne communicatie

PR / Communicatie, Marketing / Product Management / Brand Management

Rijkswaterstaat - Utrecht

De kracht van communicatie? Die begrijp jij als geen ander. Als adviseur interne communicatie versta je je vak. Je 1850 collega’s van Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement (VWM) kunnen rekenen op jouw adviezen en ondersteuning op het gebied van interne communicatie.

Een veelzijdige rol, met veel inrichtingsvrijheid. Daarnaast vorm je het aanspreekpunt voor één van onze directies. Geen dag is hetzelfde, dus hou je daarvan? Lees dan snel verder!

Hoe jij bijdraagt in jouw rol
Als Adviseur interne communicatie bevindt je je op de grens van communicatieadviseur en medewerker communicatie. Iemand die creatief is en buiten de gebaande paden denkt. Je gaat werken aan veel wisselende VWM-brede projecten, van uitvoering tot advies.

Jij brengt onder andere de VWM interne communicatiemiddelen in kaart en geeft hierover advies; welke middelen vragen om een update of kunnen misschien helemaal weg? Vervolgens zet jij jouw adviezen om in activiteiten. Jij maakt bijvoorbeeld een mooi visueel format voor een nieuwsbrief of een flitsende videoboodschap. Daarbij komt het goed uit dat jij binnen het team de verantwoordelijkheid krijgt voor de doorontwikkeling van de online platformen die binnen RWS gebruikt worden (een interactieve communitytool "Plein" genaamd en het intranet Rijksportaal) bij VWM. Deze online middelen neem jij mee in jouw VWM communicatiemiddelen totaaloverzicht. Door jouw inbreng zorg je ervoor dat onze communicatiemiddelen aansluiten bij de behoeften van onze medewerkers. Jij zet daarvoor je adviezen om in acties en monitort dit ook.

Daarnaast word jij het aanspreekpunt voor het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN). De collega’s van het Watermanagementcentrum zijn dagelijks bezig met kennis en informatie over het Nederlandse watersysteem. Jij adviseert hen over de interne communicatie bij projecten die het WMCN uitvoert.

Dit is waar jij voldoening uit haalt
Dat je een veelzijdig takenpakket krijgt, dat hebben we al aangegeven, maar wat zijn nou de dingen waar jouw hart dan sneller van gaat kloppen? Een greep uit de belangrijkste taken zijn:

 • je ondersteunt jouw 1850 VWM-collega’s in hun communicatierol;
 • je zorgt voor de interne profilering van het werk van VWM;
 • je bent het aanspreekpunt voor de interne communicatie van het Watermanagementcentrum;
 • je bent verantwoordelijk voor de doorontwikkelingen van onze digitale platformen;
 • je zet je, met toepassing van digitale tools, in voor de VWM-brede verbinding, waarin ontmoeten en creëren centraal staan;
 • je levert een bijdrage aan de reguliere communicatiemiddelen zoals intranet, nieuwsbrieven en de dagelijkse stand-up in de VWM-newsroom;
 • je zet je adviezen om in concrete communicatiemiddelen voor uiteenlopende projecten.

Wat wij aan jou waarderen
Je houdt van aanpakken en weet je adviezen in concrete en aansprekende middelen te vertalen. Zo kan het zijn dat je de ene dag een inspirerende (online-) bijeenkomst organiseert en daarover een intranetartikel schrijft en een andere dag besteedt aan het opstellen van het communicatie weekoverzicht. Je beschikt over lef en organisatiekracht en kan focus aanbrengen in de waan van de dag. Je bent leergierig, nieuwsgierig, secuur en neemt initiatief. Je signaleert zaken en weet hier ook actie op te ondernemen. Daarnaast durf jij te zeggen waar je voor staat en laat jij je niet snel uit het veld slaan. Jouw organisatie-sensitiviteit en (beginnende) adviesvaardigheden stellen je in staat om op een natuurlijke wijze jouw omgeving in het werk te betrekken, hen te overtuigen en de beoogde resultaten te bereiken.

Meer weten?
Wil je eerst meer informatie over de inhoud van de vacature voordat je gaat solliciteren? Of ben je erg nieuwsgierig naar hoe deze baan er in de praktijk uitziet? Bel of app met Linda Jonker, Coördinator interne communicatie via 06-21810511.

Vacaturenummer: VWM-X-22-007

Adviseur interne communicatie
werken-bij-rijkswaterstaat
Aanmelden tot en met

Coördinerend adviseur duurzaamheid

Sales

Rijkswaterstaat - Utrecht

Is het jouw missie om de ambities van Rijkswaterstaat voor het verduurzamen van de infrastructuur te realiseren? Wil jij een tastbare bijdrage leveren aan de ambitie om in 2030 klimaatneutraal en circulair te werken? Als coördinerend adviseur duurzame kustlijnzorg en vaargeulonderhoud werk je mee aan het vormgeven van deze ingrijpende transitie. Wij stippelen samen met medeoverheden en marktpartijen de route uit om in 2030 de kustlijnzorg en het baggerwerk duurzaam uit te voeren.

Hoe jij bijdraagt in jouw rol

De infrasector staat de komende decennia voor grote veranderingen. Twee van de grote transities die de sector doormaakt, zijn de transities naar klimaatneutraliteit en circulariteit.

De markt, Rijkswaterstaat en andere publieke opdrachtgevers zullen gezamenlijk de transitie waar moeten maken. Het vormgeven van meerjarige, intensieve samenwerking met de markt en mede overheden is een belangrijk onderdeel van je functie waarin je nauw optrekt met de programmamanager. Jij hebt vanuit jouw rol goed in beeld met welke stakeholders we nauw moeten samenwerken, welke samenwerkingsverbanden en sectorinitiatieven er zijn en wat er in het internationale speelveld gebeurt.

Binnen het programma Duurzame Kustlijnzorg en vaargeulonderhoud onderhoud jij de relaties met stakeholders en beleid. Je bent aanspreekpunt voor de beleidsprogramma’s Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) en Klimaatneutrale en Circulaire Infrastructuur.

Dit is waar jij voldoening uit haalt

Rijkswaterstaat draagt in de eerste plaats zorg voor de fysieke wereld om ons heen. We hebben een duidelijke ambitie: bij al onze activiteiten rekening houden met de impact op de aarde en hierin verantwoorde keuzes maken. Het fundament van onze inzet volgens Koers 2020 is het bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Vanuit daar werken we op een duurzame manier aan waterveiligheid, voldoende schoon water en mobiliteit over weg en water. Ons uitgangspunt bij duurzame leefomgeving is: voorkomen is beter dan genezen.

Je zorgt voor een stakeholdersanalyse en stakeholdersstrategie die aansluit op verschillende fases waarin het transitiepad zich bevindt. Je stelt samen met de communicatieadviseur een communicatieplan op en vertaalt (technische) projectinformatie naar begrijpelijke taal en doelgroepgerichte boodschappen voor stakeholders, beleid en omgeving.

Wat wij aan jou waarderen

Als persoon heb jij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Je krijgt er energie van om bij te dragen aan een innovatieve, duurzamere leefomgeving. Je wordt enthousiast van het onderhouden en uitbreiden van je netwerk en weet de juiste mensen bij elkaar te brengen. Je enthousiasme en inhoudelijke kennis maken je een adequate gesprekspartner en vraagbaak voor collega's.

Geïnteresseerd?

Solliciteer direct, wij kijken ernaar uit! Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Wil je eerst verder praten over de functie? Bel of app dan met Wil René Jansen, afdelingshoofd Innovatie en Markt, via 06-51313275.

Vacaturenummer: SCM-22-025

Coördinerend adviseur duurzaamheid